népszámlálás

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Fogyatkoztunk számban, arányban

Beigazolódni látszanak az aggodalmak, az októberben lezajlott népszámlálás előzetes adatai alapján elmondható: számbelileg és a teljes népességhez viszonyított arányában is csökkent Bihar megyében a magyarság az elmúlt évtizedben. A tendenciákról, a népességmozgás hátteréről, következményeiről SZABÓ ÖDÖN megyei önkormányzati képviselő, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke nyilatkozott.

Kiértékelték a népszámlálást

Az október második felében lezajlott népszámlálás és az ügy érdekében való együttműködést értékelték ki múlt csütörtökön az RMDSZ Bihar megyei székházában a Szövetség és társult civil szervezetek, történelmi magyar egyházak képviselői. Felvetődött a magyar közösséget felmérő alternatív népszámlálás lehetősége.

Volt magyar Fenesen és Tárkányban

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete a Nagyváradi Szigligeti Színházzal együtt a népszámlálást népszerűsítő kampánya keretében színházi előadásokat szervezett a megye több, magyarok által is lakott településein. Az elmúlt vasárnap délután Várasfenesen, majd este Köröstárkányban lépett színpadra a Szigligeti Társulat művészeinek lelkes csapata a Van-e magyar? című produkcióval. Molnár Júlia, Kiss Csaba, Csepei Róbert és ifj. Kovács Levente színművészek, leküzdve a kultúrházakban levő hideget, meleg hangulatú előadást mutattak be a szép számmal megjelent helybeli közösségnek.

Együtt a népszámlálás sikerességéért

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete a népszámlálást megelőző időszakban összesen tizennégy civil szervezettel és négy magyar történelmi egyházzal kötött együttműködési megállapodást az idei összeírás sikere érdekében. Október 25-én újabb három civil szervezettel lépett együttműködésre.

Népszámlálás - Bihar megye már pontosított

Az Országos Statisztikai Hivatal Bihar megyei kirendeltsége pontosította korábbi „félreérthető tájékoztatását", és leszögezte, hogy az ideiglenesen távol lévő személyek nemzetiségéről, anyanyelvéről és felekezeti hovatartozásáról családtag is nyilatkozhat, a számlálóbiztosnak pedig kötelezően be kell vezetnie ezeket az adatokat az űrlapokra, áll az RMDSZ közleményében.

Kampánykörút a népszámlálásért

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség népszámlálási karavánja Biharban járt a hétvégén. Pénteken a Sebes-Körös völgyében, szombaton Nagyszalontán és Dél-Biharban, illetve a Belényesi medencében hívták fel az emberek figyelmét az október 20-án kezdődő népszámlálás fontosságára és magyar vonatkozásaira.

Hamarosan megszámláltatunk

Az őszi romániai népszámlálással kapcsolatban tartott előadást Nagyváradon, az Ady Líceum dísztermében mintegy ötven érdeklődő előtt a Szacsvay Akadémia szervezésében Kiss Tamás, a kolozsvári székhelyű Kisebbségkutató Intézet szakembere. A szakember szerint várhatóan nem csökkent az utóbbi tíz évben a magyarság aránya Erdélyben.

Bediktálhatjuk családtagjaink adatait!

Alighogy elkezdődött a népszámlálás, az RMDSZ által közzétett 0742/084-503-as telefonszámon máris jelentkeztek olyan nagyváradi polgárok, akiknél már járt a népszámlálóbiztos, és vagy nem akarta helyben beírni a nemzetiségre, anyanyelvre és felekezeti hovatartozásra vonatkozó adatokat, vagy azt állította, hogy családtagnak nem áll jogában nyilatkozni hozzátartozója etnikai és vallási kötődéseiről.

Oldalak