Örvénd

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Hűség-díj Sorbán Mihálynak

Otthonában vehette át az idei kitüntetett az RMDSZ Bihar megyei szervezetének Hűség-díját. Az örvéndi SORBÁN MIHÁLY a 90-es években Alsólugas alpolgármestere volt.

A párbeszéd községe a Sebes-Körös mentén

Örvéndről az első írásos feljegyzés a XIII. század végéről származik. A Nagyvárad–Kolozsvár országút mentén fekvő település közigazgatásilag Alsólugoshoz tartozik.

Az uszítás gyengíti a magyarokat

Egy kis közösségben egy aprónak tűnő nézeteltérés is hatalmas ingerhullámokat idézhet elő, kiváltképp ha a probléma fő forrása a nemzetellenesség, és egy olyan közegről van szó, ahol a magyarság aránya alig haladja meg a húsz százalékot. Örvénden – egyelőre ismeretlenek által – szándékosan elkövetett, aljas uszítás következményeit igyekeznek rendbehozni a helybéli magyarok.

Kommunikáció határon innen és túl

A debreceni székhelyű Hang-Kép Egyesület a Nagyváradi Magyar Diákszövetséggel közösen határ menti projektet indított 2012 tavaszán annak érdekében, hogy javuljon a kommunikáció Bihar és Hajdú-Bihar megye között.

Megismételhető-e a csoda?

Örvénd, egészen pontosan Alsólugas község azon települések sorába tartozik, ahol négy esztendeje meglepő eredmény született, hiszen annak ellenére, hogy a lakosságnak csupán egyötöde magyar nemzetiségű, az RMDSZ-jelöltje, Sorbán Levente lett a polgármester. Sokan reménykednek abban, hogy a csoda június 10-én megismételhető.

Kettős állampolgárok Örvénden

Jelentős eseménynek számított az örvéndi magyarság életében, amikor az első 25 falubeli megkapta a magyar állampolgárságot. Az RMDSZ helyi szervezete és Sorbán Levente polgármester szervezésében egy kisbusz indult a magyarországi Körösszegapátiba, ahol az örvéndiek letették az állampolgári esküt. Az esemény Körösszegapáti kultúrotthonában történt. Tarsoly Attila ottani polgármester köszöntötte az örvéndi magyarokat, és kiemelte hűségüket, ragaszkodásukat a nemzetünk iránt.

Zajlik Biharban az aratás

Idén nyereséges lehet a gabonatermesztés. A kedvező időjárási körülmények, a helyes technológia alkalmazása és nem utolsó sorban a legújabb fajták és hibridek teljesítménye tette lehetővé, hogy a gazdálkodók magas terméshozamok érjenek el. A kenyérgabona minősége Biharban jónak mondható, az árpa betakarításával gyakorlatilag már végeztek.

Szüreti bál Örvénden

A keresztelővel végződött múlt vasárnapi istentisztelet után, napsütötte időben indultak hívogatni az esti szüreti bálba az örvéndi ifjak. Előbb még a falu központjában is eljárták a táncot, majd a nyolc pár – Papp Gyula és Székely Edina, Mérai Arnold Attila és Demeter Földesi Izabella, Bucsás Gyula és Portik Ingrid, Lőkös Levente és Moha Adina, Jakab Tamás és Lukács Bernadett, Botiş Lucian és Lukács Dalma, Ehupov Norbert és Sorbán Barbara, Raţ Krisztián és Strempel Fazekas Henrietta – szekéren és lóháton járta végig Mezőtelkit, Pósalakát, Mezőtelegdet és Pusztaújlakot.