megemlékezés

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A szobrok mindig életre kelnek

Kossuth Lajos mellszobrának újraállítását, illetve a nagy forradalmár születésének 215. évfordulóját ünnepelték Bihardiószegen szeptember harmadik vasárnapján. Az eseményen Markó Béla József Attila díjas költő mondott ünnepi beszédet. A beszéd szövegét is alább olvashatják.

A gyufa feltalálójára emlékeztek Albison

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc lánglelkű küzdője, Irinyi József albisi szobra magas fák árnyékából emlékezteti az arra járókat, hogy családjára nemcsak az érmelléki szülőfalu lehet büszke, de a magyar nemzet is méltán tartja meg jó emlékezetében.

Lóháton, szekéren át a határon

A magyarországi Hajdú-Bihar Megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Sport- és Kulturális Egyesület az érsemjéni önkormányzattal együttműködve történelmi emlékezést szervezett május 13-án a bihari település főterén.

Szalonta nagy szülötteire emlékeztek

Arany László születésének 173. évfordulójára emlékezett a szülőváros a napokban. Ebből az alkalomból a Zilahy Lajos Művelődési Ház kis csapata szervezett koszorúzást.

Margittán nem feledik a híres szülötteket

Sok olyan személyiség született Margittán, aki a város hírnevét öregbítette kiemelkedő munkásságával, az irodalom, a művészet vagy a tudományok terén. A jelenben élők pedig gondoskodnak arról, hogy nevük ne menjen feledésbe.

Nem feledkeznek meg a kórházalapítóról

A margittai városi kórház 1995 óta alapítójának, a legendás hírű orvosnak és menedzsernek, dr. Pop Mirceának a nevét viseli. Ezzel a gesztussal tisztelgett az 1990 decemberében elhunyt alapító igazgató előtt a városvezetés. A kórházban minden decemberben emlékünnepséget tartanak tiszteletére.

Értarcsán csatát nyertek a forradalmárok

Bár Romániában még nem munkaszüneti nap március 15., mégis, aki csak tehette a helybéliek közül, ott volt az értarcsai ünnepségen. Annál is inkább, mivel az idén csataimitációval emlékeztek az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra.

Az élet fája Szentjobbon

Gyönyörű tavaszi napsütésben ünnepelte a márciusi ifjakat és az 1848-as forradalom kitörésének 168. évfordulóját a szentjobbi református templomkertben összegyűlt magyar közösség március 13-án.

Székelyhíd is ünnepelt

Két napon is emlékeztek Székelyhídon az 1848-as magyar forradalom kitörésére. Vasárnap, 13-án a református templomban istentisztelettel kezdődött az eseménysor, 15-én fáklyás menettel és koszorúzással zárul.

Főhajtás Arany János emlékére

Március második napján névadója előtt tisztelgett a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület, illetve a város civil szervezetei és irodalombarátai is fejet hajtottak a koszorús költő születésének 199. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

Oldalak