néptánc

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Feltöltődni jön vidékünkre a táncos

Hosszú évek óta járja a Partiumot, oktatja a szépet, a jót. Néptáncosként értéket hoz tájainkra, ugyanakkor kutatja is a kéz- és lábmozdulatok, az évszázadok formálta mozgás kincseit, amelyekben megannyi öröm és bánat rejtezik. HERCZ VILMOSSAL, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjével egy székelyhídi tánctábor kapcsán váltottunk szót.

Néptáncos évadzáró Toldi módra

Érzelmekben gazdag, megható, örömteli, szívmelengető… Talán ezekkel a szavakkal jellemezhetnénk legjobban a nagyszalontai Toldi Néptáncegyüttes évadzáró gáláját; június utolsó hétvégéjén tartották a Zilahy Lajos Művelődési Házban.

A néptánc vezeti életüket

Ritka, de nagyon szerencsés dolog az, ha a házastársaknak ugyanaz az életcéljuk, a szenvedélyük, és teljesen azonos az érdeklődési körük. Erre ékes és kézzelfogható bizonyíték a SÜTŐ házaspár, JUDIT és SZABOLCS. Mindkettőjük életének legfontosabb eleme a néptánc, ez határozza meg, vezeti életüket.

Évadzáró néptáncgála

Mozgalmasan telnek a hetek, hónapok a nagyszalontai Toldi Néptáncegyüttes nagy „családjában”, a tehetséges táncosok rendszeresen gyakorolnak, új lépéseket, koreográfiákat sajátítanak el, bővítik repertoárjukat.

Bajuszt jutalmazó néptánctalálkozó

Háromszáznál is több fellépő, zsúfolásig megtelt nézőtér jellemezte a Létavértesen megtartott III. Határ Menti Néptánctalálkozót. Az anyaországiak mellett felléptek a nagyváradi, a nagyszalontai és a micskei fürgelábúak is.

Néptáncfesztivál és kenyérszentelés

Berettyóújfaluban először tartottak nemzetközi néptánctalálkozót augusztus 20., a magyar államalapítás ünnepe alkalmából. A lengyel, görög, litván és török táncosokat a Bajnóca Néptánc Egyesület látta vendégül.

Tízévesek a Gyöngyvetők

A margittai Gyöngyvetők néptánccsoport 2005 nyarán alakult meg. Akkor kérték fel DEÁK ERIKA ANDREA és FÜGEDY ANIKÓ ERZSÉBET tanítónőket, hogy állítsanak össze egy gyermekcsapatot a mezőtelegdi néptánctáborra. Az akkor verbuvált 23 diákból és a korábban megalakult Katicák néptánccsoport négy párjából jött létre a ma is létező együttes.

Novák Ferenc „történelemórája” a színházban

Április 30-án 11 és 13 órától NOVÁK FERENC „TATA”, Kossuth-díjas és Prima Primissima-díjas koreográfus-rendező, néprajzkutató, a Magyar Koreográfiai Iskola megteremtője a Maros Művészegyüttessel karöltve a nagyváradi Szigligeti Színházban tart előadást a magyar népi kultúra fejlődéséről, a néptánc és a népviseletek kialakulásáról és átalakulásának folyamatáról.

Néptáncos farsang Nagyszalontán

Különleges rendezvénnyel ajándékozta meg a hétvégén a hajdúváros lakosait a Toldi néptánccsoport. Az ügyes táncosok farsang alkalmából ünnepi előadással egybekötött táncházba várták az érdeklődőket.

Oldalak