dinnye

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Dinnyefesztivál kevesebb, de ízes dinnyével

Égető hőség közepette teremtettek jó hangulatot az érkörtélyesiek dinnyeünnepén a fiatal menettáncosok, utcára csalogatva a falu népét. A zeneszóra masírozók a kultúrháztól indultak a falunapok immár hagyományos helyszínéig, a dr. Balási József nevét viselő általános iskola udvarán lévő színpadig.

Körtvélyestől Dinnyefalváig

Érkörtvélyes neve hallatán a legtöbb embernek már nem a körte, hanem a dinnye jut eszébe. Nemzedékről nemzedékre szálló hagyomány itt ennek az ízletes gyümölcsnek a termesztése, a helyiek szerint zamatát a talaj sajátos összetétele és az éghajlat teszi egyedivé. Egyéb okból is érdemes a településről szót ejteni, hisz a közelmúlt eredményei fejlődési pályára állították Bihar megye legészakibb faluját.

Dinnyementes dinnyefesztivál

Valószínűleg rajtam kívül még nagyon sokan örültek annak a jó hírnek, hogy két év kimaradás után, idén augusztus 9–10-én Érkörtvélyesen újra megrendezték a dinnyefesztivált. Az érkörtvélyesi dinnye ugyanis márkanévvé vált, sokan csak azt hajlandók a piacokon megvásárolni.

Dinnyevilág homokországban

Messze földön híres az érkörtvélyesi dinnye zamata. Egyik terjesztőjénél, ZIH ISTVÁN SÁNDORNÁL jártunk látogatóban.

Nem mind dinnyetermesztő, aki annak mondja magát

Nehezen jut egyről a kettőre a becsületes munkából megélni szándékozók zöme. Ez érvényes a nyár kedvenc gyümölcséért izzadó dinnyetermesztőkre is. Legtöbbjüket az ügyeskedők, a tisztességtelen konkurencia keseríti meg.

Kétnapos ünnep Érkörtvélyesen

Kétnapos ünnepséget tartottak a a bihari dinnye hazájában, Érkörtvélyesen. A rendezvénynek immár több mint egy évtizedes hagyománya van, és mindig nagy tömegeket vonz, nemcsak a településről, de a környékről is.