Ottomány

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Hidak, amelyek összekötnek

Alig fejeződött be a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalva küldöttségének szalacsi látogatása, amikor újabb vendégek „kopogtattak” a településen. A szomszédos Hajdú-Biahr megyéből, Hortobágyról, a bihari megyeszékhelyről és Kolozsvárról érkeztek, az Érmellék kulturális értékeinek megőrzéséről egyeztettek.

Gyékényszéktől a kommunizmusig

Az Érmellék megmentett patinás épületeinek sorában előkelő helyet foglal el az ottományi domboldalon magasodó kúria. A XVI. század vége felé emelt ingatlanban ma kiállítóház működik.

Sikeres pályázat, jótékony adományozó

Komáromi Csipkés György, Debrecen főbírája, Bihar vármegye alispánja, ha ma letekinthetne ottományi kúriájára, örömmel nyugtázná, hogy a valószínűsíthető megsemmisülésből az utolsó pillanatban mentették ki jussát.

Szentmihályiné Szabó Mária, a református írónő

Nem véletlenül került címünkbe a „református” jelző, ugyanis az Érmellék szülöttének irodalmi munkássága – akár unokahúga, Szabó Magda életműve – ezer szállal kötődik a kálvinista hithez. A múlt század első felének volt egyik legolvasottabb szerzője.

Álomból valóság Ottományban

Haló poraiból éledt újjá a közelmúltban a Komáromi Csipkés família egykori családi fészke, a helybeliek által kastélyként emlegetett ottományi kúria. Az összefogás, a tenni akarás bebizonyította, hogy az enyészet útjáról is lehet értékmentő szándékkal a magyar múltat a jövőbe menteni.

Ottomány „élő kövei” - Interjú Darabont Tibor református lelkipásztorral

Tősgyökeres gazdálkodó családban született 1973-ban Bihardiószegen. Az általános iskolát szülőfalujában végezte el, majd Nagyváradon a mai Ady Endre Líceumban – akkor 5-ös Ipari Líceum – érettségizett 1992-ben, egy évre rá sikeresen felvételizett a kolozsvári Református Teológiára. Akkoriban épp lelkészhiány volt, ezért harmadéven exmisszióba küldték. Így került egy évre Bihardiószegre, Gellért Gyula esperes mellé, és gyakorlatilag végigszolgálta az egész Érmelléket.

A táblaállító ember

SZABÓ ISTVÁN hetvenkilencedik életévét meghazudtoló mozgékonysággal tessékel befelé ottományi otthonába. Bár, mint mondja, az elmúlt nyáron sokat betegeskedett, lefogyott vagy tíz kilót. Hamar kiderül, nemcsak fizikai állapota, de szellemi frissessége is irigylésre méltó.

Cserkészeknek szerveztek tábort

Február 10-12. között az idén második alkalommal szervezett síeléssel egybekötött téli tábort a Bihar Megyei Cserkész Ifjúsági Szövetség (BICSISZ).

Oldalak