Bályok

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Emberfaló kígyó faluja

Igazi közéleti ember DARÓCZI MIHÁLY, Bályok község alpolgármestere. Amellett, hogy immár négy ciklusban szerzett tapasztalattal vértezetten, ARSENIE MAROŞAN polgármesterrel jól együttműködve irányítja a közösséget, a helyi református egyházközség főgondnoki teendőit is ellátja.

A templomi padból a szószékre

Bályok református lelkipásztora, JÓNÁS SÁNDOR Székelyhídon született 1958. szeptember 2-án. Nagyváradon az akkori 1. Számú Elméleti Középiskolában (a volt Premontrei Gimnáziumban) érettségizett, majd a kötelező sorkatonai szolgálat letöltése után a kolozsvári Református Teológián folytatta tanulmányait. Több mint negyedszázada szolgálja Bályok református közösségét.

Nyolcszáz esztendő emlékezete Bályokon

Bályokot 1213-ban említi az első fennmaradt írásos dokumentum Terra Baluk néven. Az írásos dokumentumok alapján tehát idén 800 éves a település. Ennek megünneplését vasárnap tartották a település magyarjai, s emlékművet állítottak a kerek évforduló alkalmából.

Bályok múlt és jövő között

A még másfélezer lakost sem számláló Bályok községben egyre gyakoribb a bábeli nyelvzavar, a tiszta magyar szó, akárcsak a századok lenyomatait őrző kastélykert, sokat veszített egykori fényéből. A még ott élő magyarság szemtanúja volt a diktátor vadásztivornyáinak, de a mai kor új urai is szívesen töltik idejüket ezen a tájon.

Egy életen át tanulni és tanítani

SERES ERZSÉBET több mint harmincöt éve tanítja a betűvetést és a számok rejtelmeit a bályoki gyerekeknek. Idén ősszel búcsúzik iskolájától, és elmondható róla, hogy szinte utolsó percig tanult is, mivel folyamatosan képezte magát.

Nagyhétben is tüsténkedtek

A márciusban útjára indított Tulipán Kaláka mozgalom önkéntesei a húsvét előtti napokat is településük gyarapításával, csinosításával töltötték.

Farsangi kavalkád Bályokon

Majd két évtizedes hagyománya van annak, hogy Bályokon farsangi kavalkáddal búcsúztatják a telet a farsangi időszak vége felé közeledve. Igaz, a mostani tél nem nagyon akarja hagyni magát, de a rendezvényt ennek ellenére megtartották. A mindenkori főszervező a helyi RMDSZ-szervezet elnöke és választmányának tagjai, akiket az általános iskola tanárai egészítenek ki. A diákok pedig érdekesebbnél érdekesebb jelmezeket öltenek magukra a jelmezverseny alkalmából.

Megemlékeztek Bályokon a hősökről

A második világháborúban elesett helybéliekről emlékeztek meg Bályokon vasárnap délután halottak napja alkalmából. Az emlékezést a református egyházközség, a heyli RMDSZ és a nemrégiben megalakult MIDESZ szervezte.

MIDESZ-szervezet alakult Bályokon

Mindig volt egy olyan fiatal csapat Bályokon, amely részt vett a település rendezvényeinek megszervezésében, de tagjai mindeddig nem csatlakoztak egyetlen ifjúsági szervezethez sem. Most azonban elérkezettnek látták az időt, hogy a saját lábukra álljanak, és komolyabb munkát végezzenek. Bódis Levente segítette a fiatalokat abban, hogy megtalálják a közös hangot, és hogy szombat délután összegyűljenek egy megbeszélésre, amelyre a Magyar Ifjúsági Demokrata Szövetség (MIDESZ) Bihar megyei elnökét, Borsi Balázst is meghívták.

Felrázni a bályoki közösséget

Amint az szerte a megyében tapasztalható, az RMDSZ tisztújítások során rég nem tapasztalt lendület jellemzi az újonnan tisztséget nyerőket éppúgy, mint a beosztásukban megerősített vezetőket. Talán a szórványban, a kisebbségi létbe sodródottakat még inkább ösztönzi az összefogási szándék, a megújhodási kényszer felismerése. Bályokon is végbement a vérfrissítés a helyi szervezetben, az új elnök Bódizs Levente.

Oldalak