Érbogyoszló

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Kihalóban a kovácsmesterség

Régebben minden településen volt egy kovács, a nagyobbak pedig kettőt vagy hármat is eltartottak. A kovács munkája elengedhetetlen volt, hiszen ő tartotta rendben, ő javította a mezőgazdasági eszközöket, műhelyében készült a szekerek vasmunkája, és a lovakat is ő patkolta.

Munkálkodnak Albison és Érbogyoszlóban

Aki most Albison vagy Érbogyoszlóban jár, azonnal tapasztalhatja, hogy nagy munkában vannak. Gödrök, árkok, földhalmok az utcákon, munkagépek zaja űzi el a megszokott csendet. Ez azonban csöppet sem zavarja a helybelieket, mivel tudják, hogy mindez későbbi kényelmüket szolgálja. A község polgármesterét, KÓCZA ISTVÁNT kerestem fel tájékoztatásért.

Albisra hazatért az Ér-kupa

Nagy izgalommal, lelkesedéssel készültek az albisiak a május 27–28-án megrendezett Ér-kupa kézilabda-vetélkedőre.

Negyedszázada testvérközségek

A Bihar megyei Érbogyoszló és Albis település (Érbogyoszló község) 25 éve áll testvéri kapcsolatban a franciaországi Bondues városával. Még az 1980-as években, a falurombolás idején Bondues jelképesen örökbe fogadta a két érmelléki települést.

Ér Kupa Éradonyban

Az Érmellék kiemelkedő sporteseményének számító Ér Kupa meccseit május utolsó előtti hétvégéjén rendezték meg Éradonyban. Az eddig 52 alkalmat megért kézilabdagálára a térség nyolc településéről érkeztek általános iskolák leány- és fiúcsapatai.

Kevésből gazdálkodtak

Bihar megye északnyugati részén, az Értől keletre fekszik az Érmellék két jelentős települése, Érbogyoszló és Albis, melyek 1950 óta közigazgatásilag egy községet képeznek, Érbogyoszló központtal. Vasúttól, fő közúttól mindkettő távol esett. Az elszigeteltség fékezte ugyan a gazdasági fejlődést, de segítette a helyi néphagyományok életben tartását.

Az új kenyér ünnepe Érbogyoszlóban

Augusztus 20-án az államalapítás mellett az új kenyér ünnepét is üljük. Utóbbit kevésbé látványosan. Az egyházak megemlítik ugyan, de felvonulást kevés helyen tartanak. Ezen kevesek közé tartozik Érbogyoszló.

Egyéves az ABISZ

Március 8-án ünnepelte megalakulásának első évfordulóját az Albis–Bogyoszlói Ifjúsági Szövetség (ABISZ). Szombat délután az érbogyoszlói községháza gyűléstermében ünnepeltek a szervezet tagjai.

Ünnepélyes kultúrotthon-avató

A karácsony előtti hétvégén egy álom vált valóra Érbogyoszlón. Sok év után végre elkészültek a helyi kultúrotthon felújításával, s hivatalosan is sort tudtak keríteni az ünnepélyes avatóra.

Oldalak