emléktábla

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az „ugartörő” Kornya Mihályra emlékeztek

A fúvószenekar hol erősebb, hol lágyabb dallamokkal remegtette az őszies csendet. Tűzpiros falevelek libbentek alá az édeskésen egyhangú vasárnap délutánon. A száz esztendeje elhunyt Kornya Mihályra, az úttörő „parasztapostolra” emlékeztek Bihardiószegen október közepén.

Ákom Lajos „hazatért”

Régi adósságát törlesztette Margitta, amikor emléktáblát avatott és emléknapot szervezett neves szülöttének, Ákom Lajos orgonaművész-zeneszerzőnek. Életpályáját, munkásságát kevesen ismerték szülővárosában, mondhatni, már-már feledésbe merült. Ezt a hiányosságot ismerte fel a Berettyó-menti és Érmelléki Közművelődési Egyesület és elhatározta, hogy kőbe véseti a nevét. A református egyház segítőtársként csatlakozott, és helyet adott az emléktáblának a műemlék templom falán.

Margittán nem feledik a híres szülötteket

Sok olyan személyiség született Margittán, aki a város hírnevét öregbítette kiemelkedő munkásságával, az irodalom, a művészet vagy a tudományok terén. A jelenben élők pedig gondoskodnak arról, hogy nevük ne menjen feledésbe.

Emléktáblát kapott az orvos-presbiter

Dr. Sándorffi József egykori Bihar vármegyei orvos, művelődésszervező, református presbiter születésének 250. évfordulóján, múlt vasárnap emléktáblát avattak tiszteletére Nagyvárad-Olasziban és szülőfalujában, Hegyközújlakon

Simonyi-tábla Létavértesen

Március elején avatták fel Simonyi József huszár ezredes emléktábláját a magyarországi Létavértesen. Az üzenethordozó fekete márványlap a szépen felújított, Arany János nevét viselő iskola könyvtárának falán kapott helyet.

Új lapok az élő történelemkönyvünkben

Ha Bihardiószeg, akkor hagyományőrzés, ha Gellért Gyula református lelkipásztor, akkor keresztény hittel vértezett nemzettudat-ápolás. De lehetne másmilyen szinonimákat is találni a nemes értékhordozó cselekedetekre.

Nyolcszáz esztendő emlékezete Bályokon

Bályokot 1213-ban említi az első fennmaradt írásos dokumentum Terra Baluk néven. Az írásos dokumentumok alapján tehát idén 800 éves a település. Ennek megünneplését vasárnap tartották a település magyarjai, s emlékművet állítottak a kerek évforduló alkalmából.

Nem feledik elődeinket

Tizenöt éves munka eredménye érett be a várad-rogériuszi gyülekezetben, ahol advent első vasárnapján emléktáblát avattak. Azoknak a nevét örökítették meg, akiket valaha az azóta felszámolt, parkosított egykori olaszi temetőben helyeztek örök nyugalomra.