Tóti

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Töretlenül fejlődik Tóti

Tóti azon községek közé tartozik, melyeknek minden településük dinamikusan fejlődik, egyik sem marad le a másik mögött, minden évre jut valamilyen új eredmény. Önkormányzati vezetője VINCZE NÁNDOR, aki harmadik mandátumát tölti, előtte ugyanennyiszer volt alpolgármester.

Divat az autókozmetika

Amilyen a háza, olyan a gazdája, tartja a régi mondás. Ma már szinte minden háztartásban van személygépkocsi, és újabban az a mondás is járja: „Nézd meg az autót, ítéld meg a gazdáját.”

Bízik benne a többség

Tóti községben a magyarság az összlakosságnak alig 30 százalékát teszi ki. Ennek ellenére 2008 óta a polgármester az RMDSZ-színekben induló VINCZE NÁNDOR.

Tóti nagyon kevés pénzből gazdálkodik

A Bisztra folyó mellett terül el Tóti, Margittától tíz kilométer távolságra. Kezdetben a település a mai helyétől kissé délnyugatra volt. Neve szláv lakosságra utal, de a szlovákok később elmagyarosodtak. A jól gazdálkodó községet hátrányosan érintette a költségvetés-kiegészítések idei megvonása.

Az Úr munkálkodott Tótiban

Szászrégentől kicsit északra, a Maros menti Marosfelfaluban született, vallását híven gyakorló családban. Szülőfalujában végezte el az általános iskolát, majd a középiskolát Régenben, reál tagozaton. A műszaki egyetemen folytatta volna tanulmányait, de, mint mondta, Isten fordított élete útján.

Derék lovak, felkészületlen szervezők

Második alkalommal vetélkedtek Tótiban az ország legerősebb és legszebb igáslovai. Mint tavaly, az idén is a községi napokra időzítették a rendezvényt.

Bogártól, vadkantól óvják a fukar talaj adományát

Tótiban szorgos gazdálkodók élnek, az egyik ilyen családhoz látogatott el a közelmúltban munkatársunk. A Fényesék gazdaságát, a kezdeti, és azóta sem enyhülő, csak változó nehézségekről a kisebbik fiú mutatta be lapunknak.

Játszóterek épülnek kalákában

Az elmúlt héten is sok magyarlakta településen – a szórványban is – csatlakoztak az emberek a Tulipán Kaláka Egyesület által elindított önkéntes mozgalomhoz. Legtöbb helyen játszótereket építettek.

Egy „élő szótár” előnyei

Pugna (Takó) Monica Nagyszalontán született, az Arany János Középiskolában érettségizett, a Nagyváradi Egyetemen szerzett román–angol szakos pedagógusi diplomát 2003-ban. Egy évig otthon, a mezőgazdasági középiskolában tanított, majd követte élete párját, akit lakó- és munkahelye egyaránt Papfalvához kötött. Versenyvizsgával foglalta el a Tóti Általános Iskola román katedráját. Három évvel ezelőtt Vincze Nándor polgármester és tanártársai kapacitálására elvállalta az intézmény igazgatói tisztségét, melyet mindmáig betölt.

Ízes monográfia Tótiról

Vasárnap délután, a magyar kultúra napján mutatták be a margittai városháza zsúfolásig megtelt konferenciatermében Mészáros Zoltán Falu a Réz- hegység lábánál című könyvét. A kötet a Bisztra menti Tótit mutatja be helytörténeti, családtörténeti és anekdotikus megközelítésben.

Oldalak