Mezőbikács

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Nyolcszáz éves múltú mártírfalu Dél-Biharban

Mezőbikácsot a Nagyvárad–Arad országúton lehet megközelíteni. Várad felől Gyapjú után balra letérve a római katolikus temploma adhat irányt, hiszen tornya már legalább tíz kilométer távolságról jól kivehető.

Csak teszi a dolgát

Mezőbikács plébánosa, DR. FÜGEDY ANTAL LEVENTE margittai, vallását hűen gyakorló római katolikus családba született 1967-ben a katolikus negyednek számító Vasút utcában. Vallásos nevelést kapott, náluk a hit és annak gyakorlása magától értődő volt, és mind a mai napig az.

Pásztorjáték Mezőbikácson

Szeptember óta a mezőbikácsi magyar gyerekek havonta egyszer anyanyelvi foglalkozáson vesznek részt, melynek keretén belül énekeket, mondókákat, verseket tanulnak, meséket olvasnak, rejtvényeket fejtenek, kézműveskednek, vagy egyszerűen csak játszanak. Bármely tevékenység során a lényeg egy: hogy azt magyar nyelven tegyék.

Mezőbikácson járt a Mikulás

Az idén először a mezőbikácsi gyerekekhez is ellátogatott a Mikulás. A hittanórások csoportja rövid, de tartalmas mikulási műsort adott elő a vasárnapi szentmise után a bikácsi római katolikus templomban. A rövid felkészülési idő ellenére minden gyerek elszavalta versét a nagyszakállúnak, aki ajándékkal jutalmazta szorgalmukat. Az előadás és a kezdeményezés sikeréből kiindulva karácsonykor a gyerekek pásztorjátékkal örvendeztetik meg a közönséget. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Fügedy Antal Levente atyának, aki kezdeményezésünkben támogat és munkánkban segít minket.

Kézművesműhely szórványban

Október közepén másodjára szerveztek kézművesnapot a mezőbikácsi gyerekek számára. A szórványközösség legkisebbjei szép számban gyűltek össze, s a foglalkozáson gyakorolhatták a magyar ábécé betűit, leírták néhány őszi zöldség és gyümölcs megnevezését magyarul, megismerkedtek Benedek Elek nevével, majd meghallgatták a szóló szőlőről, a mosolygó almáról és a csengő barackról szóló mesét.

Bővült a mezőbikácsi téka

Újabb, mintegy ötszáz kötetes adományt juttatott ki a napokban az RMDSZ Bihar megyei szervezete Mezőbikácsra a nyáron megalapított könyvtár állományának bővítésére.

Kézműves nap Mezőbikácson

A közelmúltban elõször szerveztek kézműves-foglalkozást a mezőbikácsi gyerekeknek. A településen nemrégiben létrehozott könyvtár alapítása adta az ötletet, ugyanis Bikácson és a környékbeli falvakban csak román nyelvű iskolák és óvodák működnek, így a gyerekek egyre kevesebb helyen beszélik anyanyelvüket.