Fugyivásárhely

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Váradi hullócsillag és újjáéledt legenda

Negatív rekordot tudhat magáénak a bihari labdarúgás, amelyet egyetlen felnőtt csapat képvisel az országos bajnokság első három osztályában, ráadásul könnyen előfordulhat, hogy a várakozásoktól igencsak elmaradt Luceafărul elköltözik a Pece-parti Párizsból.

Lassanként összeépül Nagyváraddal

Fugyivásárhely valóban csak „néhány lépésre van” a megyeszékhelytől. A forgalmas nemzetközi úton haladva alig tűnik fel, amikor a Várad határát gomba módra ellepő üzemek, lerakatok, gépkocsiszervizek, irodaházak stb. között már a község területére érünk, hiszen ugyanilyen létesítmények sora folytatódik ott is.

Nyolc évszázad őrzője

A Nagyváradtól mintegy 12 kilométerre fekvő Fugyit az első írásos dokumentum 1236-ban Fudy néven említi mint részben királyi, részben püspöki és káptalani birtokot. Temploma a XIII. században már állt, tornyát később építették. A Sebes-Körös menti falu közigazgatásilag Fugyivásárhelyhez tartozik.

Évnyitó focikérdések

Elkezdődött az alapozás, munkához láttak a Bihar megyei labdarúgócsapatok. Hogy a tavaszi idényben lesz-e okuk örülni a szurkolóknak, egyelőre igencsak kérdéses.

Román–magyar siker uniós támogatással

Határidőre befejeződött az a határon átnyúló európai uniós projekt, melynek eredményeként román részről Fugyivásárhely és a Nagyváradi Metropolisz Övezet, magyar részről Téglás és a Hajdú-Bihar Megyei Gazdasági és Munkaadói Egyesület gazdagodott zöldenergiát hasznosító épületekkel.

Ökumené a segítésben

RAJNA JÓZSEF főesperes-kanonok-plébános ősei Matyóföldről, Mezőkövesdről telepedtek át a Berettyószéplak melletti Dólyára, ő már ott látta meg a napvilágot 1956. október 9-én. Margittán érettségizett reál szakon, de a környezete várakozásával ellentétben Gyulafehérváron, a teológián diplomázott. Több mint harminc éve szolgál a fugyivásárhelyi plébánián.

A környezettudatos Fugyivásárhely

Fugyivásárhely Biharországban – az államhatár mindkét oldalán – egyedülállóként a környezettudatos energiafelhasználást pártoló létesítményre kért és kapott európai uniós támogatást.