Köröstarján

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Többen lesznek tarjániak

A Nagyváradtól mintegy 12 kilométerre fekvő Köröstarján nevét először 1341-ben említette egy okirat, Teryan néven. Minden feltételezés szerint a magyar Tarján törzs lakhelye volt. Ma Körösgyéres községhez tartozik, és a városból odaköltözőknek köszönhetően gyarapodik a népessége.

„Itt van az élet, Tarjánban”

A köröstarjáni RÉZIK LÁSZLÓ, Körösgyéres alpolgármestere úgy érzi, amit lehetett, azt megtette a helyi magyar közösség érdekében. Önkormányzati szerepvállalása idején kézzelfogható eredményt értek el, bár nemigen számíthattak az állam segítségére, csak saját bevételeikből, illetve uniós finanszírozással sikerül valamit mozdítani a községben.

Új harang szól a tarjáni reformátusokhoz

Nagy ünnepet ültek meg a Bihari Református Egyházmegye – és egyben az egyházkerület – legfiatalabb egyházközségének, a Toldinagyfalui Református Missziói Gyülekezetnek a tagjai. November eleje óta köröstarjáni templomuk tornyában új harang hívja a híveket az istenházába, ezért adtak hálát a Teremtőnek, ugyanakkor megemlékeztek a reformáció ünnepéről és arról, hogy szinte napra pontosan két éve áldották meg és adták használatba a gyülekezet új templomát.

Szórványkönyvtár Tarjánban

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete által kezdeményezett II. szórványprogram részeként folytatják a könyvgyűjtést a szórványban élő magyar közösségek számára.